wartości ujemne dla parametru
stokrotkę: Dla której wartości parametru a funkcja f(x)=x2−a przyjmuje wartości ujemne?
24 lut 20:55
24 lut 21:02
stokrotkę: Jest dobrze, chociaż trochę to skomplikowane.
To zadanie zamknięte, więc mam odpowiedzi: A. a=4, B. a=0, C. a=−1, D. a=−7.
Odpowiedzią poprawną będzie więc A.
Dziękuję za precyzyjną pomoc.
24 lut 21:08
Tadeusz:
...oj
Matesz ...bzdura goni bzdurę
24 lut 21:17
Mateusz: Cóż, nie wiem na jakim poziomie jesteś. Jeśli chcesz, żebym coś spróbował ci wyjaśnić, pisz
śmiało.
24 lut 21:19
stokrotkę: @Tadeusz, coś jest źle w rozwiązaniu?
24 lut 21:32
Tadeusz:
Ja za to doskonale wiem na jakim poziomie Ty jesteś ...zatem wyjaśnień od Ciebie nie oczekuję

1) Wykres funkcji y=x
2+a to ZNAĆ TRZEBA ( I ROZUMIEĆ)
2) Przesunąć go też umieć trzeba
3) Deltę też policzyć trzeba umieć
a ty liczysz ją z błędem a potem brniesz w głupotę
4) Zakładasz Δ<0 i nie rozumiesz, że wtedy f(x)=x
2+a
NIE PRZYJMOWAŁABY WARTOŚCI UJEMNYCH

!
(parabolka nad osią)
24 lut 21:36
Tadeusz:
Tylko wynik dobry ... reszta "ponaciągana" do poziomu Mateusza
24 lut 21:38
Tadeusz:
Jeśli nie zna wykresu y=x2−a i uparł się liczyć do deltą to
Δ=0−4*1*(−a)=4a
Aby funkcja ta przyjmowała dla jakichś argumentów wartości ujemne to Δ>0 a nie mniejsza
jak on to "naciąga"
zatem 4a>0 a>0
24 lut 21:43
Mila:
Proste zadanie komplikuje się, gdy nie zna się wykresu funkcji y=x2.
24 lut 22:06
Tadeusz:
porażające
24 lut 22:13
olekturbo: Δ < 0 byloby w razie wartości dodatnich
24 lut 22:18
Metis: Czemu dla wartości dodatnich?
Jeśli a>0 i Δ<0 to parabola nad osią OX
Jeśli a<0 i Δ<0 to ... pod ...
24 lut 22:19
olekturbo: no a tutaj jest x2 czyli a = 1 ⇔ a > 0
24 lut 22:21
Metis: Dla tego przypadku owszem
24 lut 22:22
Tadeusz:
tylko które a
Metis
24 lut 22:23
Metis: ax
2+bx+c
24 lut 22:24
stokrotkę: Znaczy się, w poleceniu jest jasno f(x)=x2−a więc od razu wiadomo, że a>0?
24 lut 22:25
Metis: Czytaj post
24 lut 2016 21:36
Tadeusza
24 lut 22:26
Mila:
Metis, Olek ,
Parabolę musisz przesunąć w dół, wtedy funkcja kwadratowa przyjmuje wartości ujemne,
f(x) =x
2−a ,gdzie a=..?
To jakie liczby możecie podstawiać za parametr a?
To typowe zadanie do testu wyboru.
24 lut 22:30
Metis: Tak
Milu to jasne ... i banalne

Ja abstrahując już od zadania i parametru a zadałem pytanie i nie chodziło mi o to konkretne
zadanie

i miałem na myśli a jako
ax
2+bx+c .
24 lut 22:33
Mila:
No to już jest zupełnie inne zadanie.
24 lut 22:40