logarytmy
synapsa: 5x + 5x−3 = 20
Jak to rozwiazac za pomoca logarytmow?
24 lut 20:38
24 lut 20:44
Mila:
5
x+5
x*5
−3=20
| | 126 | | 125 | |
5x* |
| =20 /* |
| |
| | 125 | | 126 | |
| | 10*125 | |
5x= |
| logarytmujemy obustronnie |
| | 63 | |
xlog(5)=log(10)+log(125)−log(63)
| | 1+3log5−(log9+log7) | |
x= |
| |
| | log(5) | |
| | 1+3log5−2log3−log7 | |
x= |
| |
| | log5 | |
24 lut 20:50
synapsa: Dzięki, gdybyscie mogli jeszcze zrobic to: logx(8) + logx3(8) = 4 to byłoby wspaniale
24 lut 21:00
Jack: logx3 (8) <−− co oznacza ten zapis?
24 lut 21:19
synapsa: sry, logx()8 + logx3(8)
24 lut 21:21
Eta:
logx8+logx38=4 , x>0 i x≠1
3logx2+ logx2=4
logx2=1 ⇒ x=2
24 lut 21:26
synapsa: thx
24 lut 21:28