tryga
wera:
Wyznacz miarę kąta ostrego x jeśli
| | 1 | |
doprowadziłam to do cos2x = |
| |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
więć cosx = |
| V cosx = − |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
W odpowiedziach mam tylko 45o więć |
| |
| | 2 | |
24 lut 20:02
ICSP: | | 1 | |
na pewno nie da się tego doprowadzić do postaci cos2x = |
| . |
| | 2 | |
Szukaj błędu.
24 lut 20:05
wera:
Zrobiłam tak
| (1−sin2x)(1+cos2x) | | cos2x(1+cos2x) | |
| = |
| = |
| cos2x | | cos2x | |
24 lut 20:21
ICSP: Faktycznie masz racje, liczyłem w pamięci i musiałem coś skrócić.
| | √2 | | π | |
cosx = ± |
| ⇒ x = |
| + kπ, k ∊ Z. Wtedy dla k = −1 dostajesz również x = |
| | 2 | | 4 | |
24 lut 20:24
wera:
Błędem jest nieuwzględnienie "powtarzalności"?
W odpowiedziach mam tylko 45o.
24 lut 20:28
ICSP: Zależy od treści zadania. Może musisz wyznaczyć rozwiązania w pewnym konkretnym przedziale.
24 lut 20:30
Benny: Wyznacz miarę kąta ostrego x jeśli
24 lut 20:33
wera:
Przedziału nie mam.. dla bezpieczeństwa uwzględnie powtarzalność.
Dziękuje
24 lut 20:33
wera:
No tak.. kąt ostry
24 lut 20:33