Różnica pól dwóch kwadratów wynosi 40, wartość bezwzględna różnicy pól kół, któr
Karcia: Różnica pól dwóch kwadratów wynosi 40, wartość bezwzględna różnicy pól kół, których średnice
sąprzekątnymi tych kwadratów jest równa:
a) 8π
b) 10π
c) 16π
d) 20π
24 lut 19:55
ICSP: narysuj sobie dwa kwadraty, oznacz jakoś ich boki i ułóż równanie.
24 lut 20:11
Karcia:

P
1−P
2=x
2−x
2+40
P
1=x
2, więc r=
√2x2
Ale mam problem z tym drugim kwadratem.
24 lut 20:45
ICSP: bok mniejszego − x
bok większego − y
y
2 − x
2 = 40
przekątna mniejszego −
√2x
przekątna większego −
√2y
| | 1 | |
promień mniejszego okręgu: |
| x |
| | √2 | |
| | 1 | |
promień większego okręgu: |
| y |
| | √2 | |
| | 1 | |
Pole mniejszego okręgu : |
| πx2 = P1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Pole większego okręgu : |
| πy2 = P2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
|P2 − P1| = |
| π(y2 − x2) = 20π |
| | 2 | |
24 lut 20:49
Karcia: Dziękuję
24 lut 20:50
Eta:
a
2−b
2=40
| | a2−b2 | |
π|(a√2/2)2−(b√2/22|= π| |
| |= π*20= 20π |
| | 2 | |
24 lut 20:57