znajdz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie x0=1
Michał:
f(x)=√x2+5 ,x0=1
obliczyłem pochodną z tej funkcji , pózniej f(x0),f'(x0)
podstawiłem do wzoru y=f'(x0) (x−x0)+f(x0)
i wyszło coś takiego :
y=√66(x−1)+√6 ⇔ y= √66x − √66 +√6
dobrze?
24 lut 19:22
zef: t=x
2+5
| | 1 | |
f'(x)=((t)0,5)'= |
| *t' |
| | 2√t | |
| √6 | |
| = wspolczynnik kierunkowy |
| 6 | |
24 lut 19:27
Jerzy:
Dobrze ... wyraz wolny sprowadź do wspólnego mianownika
24 lut 19:29
24 lut 19:30
Michał: dzięki zef
24 lut 19:33
zef: Ja nie jestem pewien czy to dobrze, wiec lepiej zeby ktos to najpierw sprawdzil
24 lut 19:35
Jerzy:
Jest dobrze
24 lut 19:36