`
asd: Pochodne cząstkowe:
Z jakiego wzoru należy skorzystać ?
24 lut 18:59
Jerzy:
Wzòr na pochodną ilorazu
24 lut 19:00
asd: Jak to nie na dzielenie ? Nie rozumiem
24 lut 19:03
zef: iloraz=dzielenie
24 lut 19:04
asd: Ehh nie ważne już nawet nie kojarzę faktów...
24 lut 19:05
ICSP: zdecydowanie najpierw polecam rozbić ułamek na dwa.
24 lut 19:06
asd: f'x(x,y)=U{y*x−(y2+x)*x){yx2}
24 lut 19:23
asd: | | yx−(y2+x)*x | |
f'x(,xy)= |
| |
| | yx2 | |
24 lut 19:24
asd: Jest dobrze ?
24 lut 19:25
asd: | | yx−(yx2)*x | |
f'x(x,y)= |
| Poprawione |
| | yx2 | |
24 lut 19:26
Jerzy:
| | yx − (y2+x)y | |
nie do końca... f'x = |
| |
| | (yx)2 | |
24 lut 19:28
24 lut 19:29
asd: Kurde, dlaczego nie wychodzi wzorem na dzielenie ?
24 lut 19:31
asd: Ok, czyli jak robię wzorem na dzielenie to po prostu jest w innej postaci. Po wymnożeniu
wyjdzie to samo ?
24 lut 19:33
Jerzy:
bo za pochodną mainownika wstawiasz x, zamiast y i cały mianownik do kwadratu
24 lut 19:33
Jerzy:
Tak .... po uproszczeniu pochodnej z 19:28 dostaniesz to, co policzył ICSP
24 lut 19:34
asd: | | 2y*(yx)−y2*x | |
f'y(x,y)= |
| |
| | (yx)2 | |
24 lut 19:45
Jerzy:
Żle drugi człon licznika
24 lut 19:50