Prawdopodobienstw.
Kombi: Rachunek Prawdopodobienstwa...
Rzucamy 2 kostkami...
Liczbe oczek na pierwszej oznaczmy x, liczbe oczek na drugiej − y
Ile jest mozliwych wynikow spelniajacych warunek
x + y ≤ 5 lub x+ y = 10
x+ y = 10 spelniaja pary :
(4,6) , (5,5) , (6,4) <−−czyli 3
x+y ≤ 5 spełniają :
(1,1) , (1,2), (2,1)
(3,1), (1,3), (1,4)
(4,1), (2,3), (3,2)
Stąd
9+3 = 12
a wynik powinien byc 13...
czy w takim razie w nierownosci x+y≤ 5 uwzglednic pary jako osobne (1,1) i (1,1)
ale to wtedy musialbym w x+y = 10 uwzglednic 2 razy po (5,5) wiec wyszloby 14...
o co chodzi?
24 lut 18:49
Janek191:
A wynik ( 2, 2) ?
24 lut 18:52
Kombi: 
ups, a wiec o to chodzilo...przepraszam i dziekuje
24 lut 18:53
Jack: (1,1), (1,2), (1,3), (1,4)
(2,1), (2,2), (2,3)
(3,1), (3,2),
(4,1)
24 lut 18:55