jak usunąć niewymierność ?
krotki: 1\ (2pierwiastki z x2 +5 )razy 2x
24 lut 18:26
24 lut 18:30
24 lut 18:31
Janek191:
Pomnóż licznik i mianownik przez √x2 + 5
24 lut 18:33
krotki: | | x | |
wychodzi mi coś takiego |
| ,da się usunać tą niewymierność ? |
| | √x2+5 | |
24 lut 18:34
24 lut 18:36
Qape: tak
24 lut 18:43
krotki: chodziło mi o to zadanie
http://www.matematyka.pl/88185.htm
y=f'(x
0)*(x−x
0)+f(x
0)
to jest ta pochodna f'(x)=
x√x2+5x2+5
f'(x
0)=f'(1)=
√66
f(x
0)=f(1)=
√6
y=
√66*(x−1)+
√6⇔ y=
√66x −
√66 +
√6
24 lut 19:05