funkcje tryg
wera:
Rozwiąż trójkąt prostokątny ABC, mając dane...
rozwiązać trójkąt tzn podać długości jego boków czy kąty też trzeba?
24 lut 18:18
Qape: mnie uczyli aby podawać długości boków, jak i miary kątów przy takim poleceniu
24 lut 18:25
wera:
Dziękuje Qape
24 lut 18:27
wera:
Rozwiązuję właśnie taki trojkat i mam przyprostokątne √2−1 oraz √6 − √3, więc
c2 = (√2−1)(√6−√3) co po wymnożeniu daje 3√3 − 2√6.. co musze dalej z tym zrobić
żeby otrzymać c? tzn.. jak to poprawnie spierwiastkować?
24 lut 18:39
wera:
już wiem.. zapomniałam podnieść nawiasy do kwadartów
24 lut 18:43
wera:
Napotkałąm inny problem − nie wiem jak to obliczyć
√12−8√2
pomożecie?
24 lut 18:57
Janek191:
= √4*( 3 − 2√2)
oraz
3 − 2 √2 = ( √2 −1)2
24 lut 18:59
wera:
nie wpadłabym na to! dzięki!
24 lut 19:03