zadanie
smutna: Informacja
Trawnik szkolny ma kształt trapezu równoramiennego, którego boki mają długości: 50m, 50m, 50m,
110m.
Uczniowie otrzymali zadanie oszacowania, jakie jest na nim zagęszczenie mniszka lekarskiego.
Wybrali przypadkowo (losowo) 5 fragmentów trawnika−każdy o powierzchni 1m i policzyli rosnące
na nich mniszki lekarskie.
Otrzymali następujące wyniki: 34, 30, 84, 12, 24.
Oblicz, jaka byłaby liczebność populacji mniszka lekarskiego na całym trawniku, gdyby przyjąć
zagęszczenie 30 roślin na metr kwadratowy. Napisz obliczenia.
27 gru 11:56
Edek: zacznijmy od obliczenia pola tego trapezu
P=12(50+110)*h
gdzie h=40m
P=320m2
320*30=9600
27 gru 12:48