wartość bezwzgędna
wera:
Jak mam takie zadanka jak w
1106 to mogę liczyć tak jak jest tam zrobione, bez robienia
założeń co "opuszczenie" wartości bezwzględnej i wszystko będzie ok, czy moze trzeba potem te
wyniki sprawdzic podstawiajac do glownego rownania?
24 lut 17:38
Jack: tam sa wszystkie zalozenia...
|x−1| = 3
x − 1 = − 3 lub x − 1 = 3
x = − 2 lub x = 4
te lub o wszystkim mowi
24 lut 17:41
wera:
nie wiem co wnioskować z tego co napisałeś..

to co mnie tutaj zastanawia to jest to czy jak opuszczam np. |x+2|=...
to czy musze robic zalozenie ze jedna czesc ktora powstala z tego jest dla x+2≥0, a druga dla
x+2<0?
24 lut 17:48
wera:
Właśnie liczyłam taki przypadek
| | 3 | | 3 | |
rozbiłam na |
| −1=8 oraz |
| −1=−8 |
| | |x+2| | | |x+2| | |
| | 1 | | 3 | |
lewa strona po chwili dochodzi do |x+2|= |
| , a prawa do |x+2|= − |
| więc właściwie |
| | 3 | | 7 | |
zostaje tylko lewa..
| | 3 | |
i tak jak "opuszczając" wartość bezwzględną z | |
| −1|=8 nie umiałam zrobić przedziałów |
| | |x+2| | |
| | 1 | |
dla ≥ i < to dla |x+2|= |
| już umiem.. ale nie wiem czy mam robić, czy te "x" wyjdą po |
| | 3 | |
prostu dobre... a moze trzeba jes sprawdzic na koncu?
24 lut 18:11
Jack: to jest to samo co przedzialy w tym wypadku
kiedy masz tylko jeden iks z czymkolwiek w wartosci bezwzglednej...
np.
|x+1| = 1
opuszczajac
x+ 1 = − 1 lub x+ 1 = 1
x = −2 lub x = 0
teraz jakbysmy robili przedzialami...
x+1 ≥ 0 i drugi przedzial dla x + 1 <0
1) x ≥ −1
x+1 = 1
x = 0 ∊ D
2) x+ 1 < 0 −>>>>>> x < −1
−x − 1 = 1
x = −1 −1 = − 2
x = −2 ∊ D
stad wyniki −2 lub 0
bo tylko jeden iks mamy dlatego tak to dziala
np.
|x| + |x−1| = 4
to juz tak nie dziala, wtedy musisz przedzialami
24 lut 18:28
wera:
okej rozumiem dziekuje bardzo Jack
24 lut 18:31