`
Adam: Dokonać interpretacji graficznej całki i na podstawie interpretacji podać jej wartość.
2
∫(x+1−2x)dx=...
1
Narysowałem dwie funkcje liniowe i w przedziale 1,2 wyszedł mi trójkąt jednak nie wiem jak
obliczyć tą funkcje, aby wynik był poprawny ?
24 lut 17:10
Benny: Tam na pewno jest x+1−2x?
24 lut 18:23
Adam: Tak
24 lut 18:35
Adam: Ma ktoś pomysł ?
24 lut 19:33
24 lut 19:36
Adam: No tak, tylko mój problem polega na tym, że po policzeniu tej całki wynik wychodzi −1/2, a na
podstawie interpretacji już niekoniecznie
24 lut 19:49
ICSP: | | 1 | | 1 | |
= − * |
| * 1 * 1 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Jak dla mnie wychodzi to samo.
24 lut 19:50
Adam: No tak tylko, że jak narysowałem tylko funkcję −x+1 i policzyłem z tego pole, to miałem nie
zaliczone zadanie..
24 lut 19:56
Adam: A jak narysuję funkcje −2x i x+1 to są dwie różne funkcje, które sie razem nie przecinają
24 lut 19:57
ICSP: rysujesz funkcję y = −x + 1. Zaznaczasz szukany trójkąt. Liczysz jego pole. Poniewaz trójkat
znajduje się poniżej osi OX dodajesz minus.
24 lut 20:00
Adam: Tak zrobiłem i miałem niezaliczone, bo prowadzący stwierdził, że to nie jest dobrze zrobione...
24 lut 20:02
ICSP: W takim razie zapytaj jego co było źle.
24 lut 20:05
Mila:

f(x)=x+1
g(x)=2x
2x=x+1
x=1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1∫2(x+1−2x) dx=1∫2(−x+1)dx=[− |
| x2+x]12=− |
| *22+2−(− |
| *1+1)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Tak rozwiązałeś?
24 lut 20:38
Mila:
24 lut 21:46