Zaznacz zbiór punktów
Mateusz: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów spełniających nierówność
|y|<4
y≤−x+2
24 lut 16:47
kyrtap: podpowiedź
|y| < 4
y<4 ⋀ y>−4
24 lut 16:51
kyrtap: a z wykresem y = −x + 2 mam nadzieję że sobie poradzisz
24 lut 16:53
24 lut 17:01
Mateusz: Czyli bierzemy część wspólną?
24 lut 17:01
kyrtap: tak
24 lut 17:02
Mateusz: Czyli wynik to x∊(−2;4) ?
24 lut 17:07
iryt:

To jest układ nierówności.
|y|<4⇔
−4<y<4 obszar między prostymi y=−4 i y=4
i
y≤−x+2 obszar poniżej prostej y=−2x+2 i punkty na tej prostej.
24 lut 20:18