Proszę o pomoc
Damian: Jeśli a, b, c ∊R+ i x= ab + bc + acabc, i y= a+b+c to:
A. x+y>8 B. x+y≥12 C. x+y>6 D. x+y≥6
24 lut 16:08
ICSP: | | ab + bc + ac | | ab + bc + ac + (a + b + c)abc | |
x + y = |
| + (a+b+c) = |
| = |
| | abc | | abc | |
| | a2bc + bc + b2ac + ac + c2ab + ab | |
= |
| = |
| | abc | |
| | bc(a2 + 1) + ac(b2 + 1) + ab(c2 + 1) | |
= |
| = |
| | abc | |
| | a2 + 1 | | b2 + 1 | | c2 + 1 | |
= |
| + |
| + |
| ≥ 2 + 2 + 2 = 6 |
| | a | | b | | c | |
Odp D, co zresztą było oczywiste poniważ liczba większa od 12 albo od 8 jest jednocześnie
większa od 6 i mielibyśmy więcej niż jedną poprawną odpowiedź. Zadanie jest bardziej na
myślenie niż na obliczenia.
24 lut 19:03
Damian: Dziękuje!
24 lut 20:18