Calka
dipsi: Calka 1/(3x−5)(1/3)dx
Wychodzi mi 3/2(3x−5)(2/3), poprawne 1/2 przed wyrażeniem
Proszę o pomoc
24 lut 15:16
kochanus_niepospolitus:
o pochodnej wnętrza zapomniałeś
24 lut 15:18
dipsi: Gdzie ta pochodna ?
24 lut 15:22
Jerzy:
Po podstawieniu...3/2 wychodzi przed całkę i skraca się z1/3
24 lut 15:23
Jerzy:
3dx = dt i dx = 1/3dt
24 lut 15:24
dipsi: Możesz mi to jakos rozpisac
24 lut 15:24
Jerzy:
| | 1 | |
= |
| ∫t−1/3dt =... i licz |
| | 3 | |
24 lut 15:28
dipsi: Jyuz mam dzięki
24 lut 15:30