Wiel
Qw: rozwiaz nierownosci x4−3x2≤|x2−3|
24 lut 15:15
zef: podnieś do kwadratu pozbędziesz się wartości bezwzględnej później powinny być potęgi tylko
parzyste więc łatwo.
24 lut 15:15
kochanus_niepospolitus:
"szok" ... do kwadratu? a co ... lewa strona jest zawsze dodatnia?
24 lut 15:17
zef: No to chyba trzeba będzie w przedziałach liczyć
24 lut 15:20
kochanus_niepospolitus:
dla x∉(−√3;√3)
x4 − 3x2 ≤ x2 − 3
x4 − 4x2 + 3 ≤ 0
niech t = x2 ; t≥0
t2 − 4t + 3 ≤ 0
(t−3)(t−1) ≤ 0
t=3 lub t=1
więc:
x = −√3
x = √3
x = −1
x = 1
dla x∊(−√3; √3)
x4 − 3x2 ≤ −(x2−3)
i to już sam/−a rozwiązujesz (analogicznie do tego co zrobiłem powyżej)
24 lut 15:22
kochanus_niepospolitus:
oczywiście ja dałem ciała bo nie wyznaczyłem przedziałów a tylko kiedy jest =0 ... jednak autor
już sobie powinien poradzić
24 lut 15:23
PW: Nierówność ma postać
x
2(x
2−3) ≤ |x
2−3|
i jest prawdziwa w sposób oczywisty dla x = −
√3 i dla x =
√3. Dla pozostałych x prawa
strona jest liczbą dodatnią (definicja wartości bezwzględnej), można więc wykonać dzielenie
uzyskując równoważną nierówność
| | x2 − 3 | |
x2 |
| ≤ 1, x∊R\{−√3, √3}. |
| | |x2−3| | |
Ułamek po lewej stronie jest równy 1 lub −1 w zależności od znaku wyrażenia x
2 − 3. Ostatnia
nierówność jest zatem równoważna alternatywie nierówności
x
2 ≤ 1, x∊(−
∞,−
√3)∪(
√3,
∞) lub − x
2 ≤ 1, x∊(−
√3,
√3).
Pierwsza z tych nierówności nie ma rozwiązań, rozwiązaniami drugiej są wszystkie liczby z
dziedziny.
Odpowiedź: Rozwiązaniami nierówności są wszystkie liczby x∊<−
√3,
√3>.
25 lut 20:55