pomoc w trygonemtrii
LecimyZTematem: | 1 | |
| +3tg2x=4 jak się za to zabrać ? |
| ctg2x | |
tg
2x+3tg
2x−4=0

ale co dalej, czy inaczej jakoś.
24 lut 14:39
kochanus_niepospolitus:
wskazówka:
tg
2x + 3tg
2x =
4tg
2x

4tg
2x − 4 = 0 ⇔ 4tg
2x = 4 ⇔ tg
2x = 1 ⇔ tgx = .... lub tgx = ....
24 lut 14:40
LecimyZTematem: tg
2x=1
a nie mam takiej wartości tangensa więc co mam zrobić. ?
24 lut 14:49
kochanus_niepospolitus:
interesujące
| | √2 | | 1 | | 1 | |
od kiedy ( |
| )2 = ( |
| )2 = |
| ma być = 1  |
| | 2 | | √2 | | 2 | |
24 lut 14:50
kochanus_niepospolitus:
24 lut 14:50
LecimyZTematem: no ale jak mam tg2x=1 i teraz nie powininem spierwiastkować obustronnie ?
wtedy mi wyjdzie to co napisałem wyżej.
24 lut 15:05
kochanus_niepospolitus:
no to pierwiastkujesz:
tg
2x = 1 ⇔ tgx = 1 lub tgx = −1
24 lut 15:10
kochanus_niepospolitus:
no bo ile to jest
√1
24 lut 15:11
LecimyZTematem: ja pierdole

przepraszam, coś mi się w głowe stało.
24 lut 15:13