parametry
xxxy: | | m+2 | | x−1 | |
Wyznacz wszytskie wartosci parametru m dla ktorych rownanie |
| = |
| ma 1 |
| | x+3 | | 4 | |
rozwiazanie.
24 lut 14:35
kochanus_niepospolitus:
warunki początkowe ... a później 'na krzyż' i rozwiązujesz
24 lut 14:36
xxxy: D=R/ −3
i potem Δ=0 i x
0≠ −3
z delty warunek m=−3
potem podstawiam x=−3 i wychodzi m=−2
Dlaczego rozwiazaniem jest tez m=−2 dla ktorego przecież x=−3 jest wyrzucone z dziedziny?
24 lut 14:43
kochanus_niepospolitus:
warunek z Δ wyszło ... że Δ=0 ⇔ m=−3 <−−− i to już jest tak naprawdę koniec zadania ...
jeszcze tylko sprawdzasz, czy dla takiego własnie 'm' nie wyjdzie x=−3 i tyle ... koniec ...
finito
24 lut 14:45
kochanus_niepospolitus:
ach .... bo dla m=−2 będzie Δ>0 ... czyli (teoretycznie) dwa rozwiązania, z czego jeden to
będzie x1 = −3 ... odrzucony z dziedziny ... więc de facto będzie tylko jedno rozwiązanie:
x=1
24 lut 14:46