trygonemetria.
TenJedyny: 2cos2x+4sin2x=3 po uproszczeniu otrzymam
2sin2x−1=0
i mam pytanie co dalej z tym zrobić. Jeśli jest na to jakiś wzór to prosiłbym o napisanie mi
go, albo podesłanie linka gdzie on jest. z góry dziękuje.
24 lut 13:56
24 lut 13:58
kochanus_niepospolitus:
na przykład to:
2sin2x −1 = 0 ⇔ cos(2x) = 0 ⇔ 2x = .... ⇔ x = ....
24 lut 13:58
TenJedyny: cos(2x)=0
lub
cos(2x)=2sin
2x −1

a czy ten wzór nie ma postaci cos(2x)=1−2sin
2x
24 lut 14:06
TenJedyny: i czy dobrze rozwiazałem.
24 lut 14:06
kochanus_niepospolitus:
ma ... ale wychodzi:
−cos(2x) = 0 ⇔ cos(2x) = 0
24 lut 14:11
TenJedyny: a no tak... dzięki
24 lut 14:37