Proszę o rozwiązanie równania krok po kroku.
DZEPETTO: b=5
c=10−a
a
2=b
2+c
2 − 2bc*cosα
szukane a
24 lut 12:56
Jerzy:
Podstaw dane i licz
24 lut 13:01
DZEPETTO: już na to wpadłem

z tym że moje wyniki nie zgadzają się z książką i chcę sprawdzić gdzie tkwi błąd
24 lut 15:12
Jerzy:
Pokaż rachunki..sprawdzimy
24 lut 15:13
DZEPETTO: a
2=25+(10−a)
2 − 10(10−a)cosα
a
2=25+100−20a+a
2−(100−10a)cosα /(−a
2)
0=125−20a−100cosα+10acosα
| | 10−a | | 10−a | |
0=125−20a−100( |
| ) + 10a( |
| ) |
| | 2a | | 2a | |
0=125−20a−
24 lut 19:19
DZEPETTO: c.d.
| | 1000−100a | | 100a−10a2 | |
0=125−20a− |
| + |
| /*2a |
| | 2a | | 2a | |
0=250a−40a
2−1000−100a + 100a−10a
2
0=250a−50a
2−1000 /:50
0=−a
2+5a−20
24 lut 19:27