wielomiany
sitek: Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu w(x)=x3 −3x2−5mx+3m−1
przez dwumian (x−3) jest niewieksza od 3 ?
24 lut 12:56
Jerzy:
W(3) ≤ 3
24 lut 13:04
sitek: a tak cos szerzej ?
24 lut 13:07
kochanus_niepospolitus:
ale 'szerzej' to już podanie wyniku jest
24 lut 13:11
Jerzy:
W(x) = P(x)*(x−3) + R(x) , zatem: W(3) = R(x)
24 lut 13:11
kochanus_niepospolitus:
To może trochę 'teorii' która naprowadzi Ciebie, dlaczego tak ma być:
W(x) masz podzielić przez dwumian (x−3) i zostanie jakaś tam reszta P (P to liczba)
Więc można to zapisać jako:
W(x) = Q(x)*(x−3) + P
Masz pytanie, kiedy reszta (czyli to 'P') będzie mniejsze od liczby 3. Czyli: P<3.
Należy zauważyć, że jeżeli policzysz W(3) to masz:
W(3) = Q(3)*0 + P = P
Dlatego też P< 3 ⇔ W(3) < 3
24 lut 13:14
Jerzy:
...zostanie tam jakaś
funkcja R(x)
24 lut 13:19
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... R(x) = P ... dzielisz przez (x−3) więc reszta będzie wielomianem stopnia 0 (reszta
zawsze minimum 1 stopień niżej niż wielomian przez który dzielimy)
24 lut 13:27
Jerzy:
przeoczyłem
24 lut 13:30
sitek: oo dziekuje od razu lepiej
24 lut 13:38