Jak obliczyć równie liniowe z dwiema wartościami bezwzględnymi
Aga: Rozwiąż |5−|2−x||=3
Chciałabym prosić, aby ktoś pomógł mi to rozwiązać, a raczej wytłumaczyć jak to zrobić. Nie mam
zielonego pojęcia jak się do tego zabrać a chciałbym nadrobić zaległości w matematyce. Z góry
dziękuję!
24 lut 12:26
kochanus_niepospolitus:

najprościej zrobić to GRAFICZNIE:
1) rysujesz
f(x) = 2−x
2) 'nakładasz' wartość bezwzględną
g(x) = |2−x|
3) 'odbijasz' względem osi OX tworząc
h(x) = −|2−x|
4) 'podnosisz' o 5 tworząc n(x) =
5−|2−x|
5) 'nakładasz' wartość bezwzględną
m(x) = |5−|2−x||
6) sprawdzasz kiedy m(x) = 3
Uwaga −−− f(x) = 2−x narysowałem także 'troszeczkę' niżej abyś widziała gdzie ona jest (pod
przerywaną czerwoną i przerywaną niebieską linią)
24 lut 12:34
Jerzy:
⇔ 5−|2−x| = 3 lub 5−|2−x| = −3
|2−x| = 2 lub |2−x| = 8
2−x = 2 lub 2 −x = −2 lub 2−x = 8 lub 2−x = − 8...i dokończ
24 lut 12:50
Aga: A czy da się to obliczyć w inny sposób bez rysowania?
24 lut 12:52
kochanus_niepospolitus:
Jerzy Ci napisał w jaki sposób to rozpisać
24 lut 12:53
Aga: Dziękuję
24 lut 12:54