zadanko
Kasia:

Bartek − chodziarz, na długich dystansach chodzi z średnią szybkością 2 km/h, a Kuba − biegacz,
biega ze średnią szybkością 8 km/h. Treningi rozpoczynają z tego samego miejsca, każdy po
innej z dwóch prostopadłych do siebie ścieżek.
Bartek rozpoczyna trening o godzinę wczesniej niż Kuba.
a) po jakim czasie od momentu startu Kuby odległość między nimi będzie równa 50 km?
b) Ile kilometrów przejdzie w tym czasie Bartek?
26 gru 22:53
Kasia: Moglby ktos rozwiazac?
27 gru 20:38
Eta:
s= v*t
droga Bartka: s= 2*t
droga Kuby: s= 8*(t −1)
(2t)
2 + [8(t−1)]
2 = 50
2
4t
2 + 64(t
2−2t +1) = 2 500 /: 4
17t
2 −32t +16 − 625=0
17t
2 −32t −609=0 Δ=1024 +41 412=42 436
√Δ= 206
t
2 <0 −−− odrzucamy
a) czas startu Kuby : t −1 = 7 −1= 6 h
po sześciu godzinach:
b) droga przebyta w tym czasie przez Bartka : 2*7= 14 km
27 gru 22:31
Kasia: Dziękuje Eta . możesz mi powiedzieć dlaczego droga kuby to t−1 ? o co chodzi z tą jedynką?
28 gru 17:18
Kasia: odświeżam
28 gru 22:58
Aza:
Kuba o jedną godzinę później zaczął bieg
t −−− czas rozpoczęcia biegu przez Bartka
t − 1 czas rozpoczęcia biegu przez Kubę
28 gru 23:01
Kasia: Faktycznie . Dzięki Aza
28 gru 23:21