zamiana jednostek
leglock: Witam mam takie zadanie że muszę zamienić jednostki i prosił bym o pomoc w jego rozwiązaniu
4000 [km/s]= ? [Mm/min] !{Megametry}!
27,01 [dm/cs2]=? [dam/ds2]
24 lut 11:17
kochanus (z komorki):
Wstukujesz w google jednostki i patrzysz jakie to sa jednostki − w czym tkwi problem? To ze nie
wiesz ile metrow to 1megametr to nie oznacza ze nie znajdziesz odpowiedzi na to pytanie po
15sekundach surfowania po internecie.
24 lut 11:46
leglock: Policzyłem, tylko chce się upewnić czy wykonałem to poprawnie.
24 lut 12:01
kochanus_niepospolitus:
no to napisz nam ile wynosi megametr ... cs i ds to ile sekund ... nie wspominając o jednostce
dam
(tak jest ... nie mam bladego pojęcia co to są za jednostki − ale wiem, że ja będę potrzebował
to znajdę odpowiedź w tablicach)
24 lut 12:05
leglock: z moich obliczeń wynika:
−240 [Mm/min]
−0.002701[dam/ds2]
Megametr − 1000000metrów
centysekunda 10−2
dekasekunda 101
24 lut 12:11
kochanus_niepospolitus:
1Mm = 1'000'000 m = 1'000 km
1min = 60 s
| | 4 | | 1 | |
więc 4'000 [km/s] = 4[Mm/s] = |
| [Mm/min] = |
| [Mm/min] |
| | 60 | | 15 | |
24 lut 12:14
leglock: Ok wielkie dzięki kochanusniepospolitus. A podpowiesz jak zrobić 2 przykład, bo skoro pierwszy
zrobiłem źle to pewnie i 2 też.
24 lut 13:18
kochanus_niepospolitus:
1 dam = 10
1 m
1 dm = 10
−1 m
więc: 1 dam = 10 m = 100 dm
natomiast:
1 ds = 10
−1 s = 10* 10
−2 s = 10 cs
więc:
1 ds
2 = (1 ds)
2 = (10cs)
2 =
100 cs
2
a więc mamy:
| | | |
27.01 dm/cs2 = 27.01 [ |
| ] = |
| | | |
| | 100 | |
= 27.01 * |
| dam/ds2 = 27.01 dam/ds2 |
| | 100 | |
24 lut 13:37
kochanus_niepospolitus:
ps. w drugim masz błąd ponieważ nie ma tam das (DEKAsekunda) tylko ds (decysekunda)
24 lut 13:45
leglock: w sensie, że ja popełniłem błąd w swoich obliczeniach i dlatego mi źle wyszło ?
25 lut 08:53