prawdopodobienstwo
Pomocyy: | | 1 | | 1 | |
Dane są zdarzenia A,B ⊂ Ω. Wykaż , że jeśli P(A)= |
| i P(B)= |
| to |
| | 4 | | 3 | |
| | 1 | | 7 | | 1 | |
|
| ≤P(AuB)≤ |
| oraz P(AiloczynB)≤ |
| |
| | 3 | | 12 | | 4 | |
24 lut 10:19
kochanus (z komorki):
Skorzystaj po prostu ze wzoru na sume i pokaz ze gdy nie ma czesci wspolnej to suma wyjdzie
tyle, a jezeli A zawiera sie w B to wyjdzie tyle.
24 lut 11:06
kochanus (z komorki):
A co do czesci wspolnej ... skoro jest to czesc WSPOLNA to moze byc ona conajwyzej rowna
mniejsze wartosci ... prawda?!
24 lut 11:07
Pomocyy: Jak to rozumieć?
24 lut 13:29
kochanus_niepospolitus:
Ja pierdziu
Jeżeli P(A∩B) = 0 ... czyli gdy A∩B = ∅ ; wtedy:
| | 7 | |
P(AuB) = P(A) + P(B) = |
| |
| | 12 | |
| | 1 | |
Jeżeli P(A∩B) = P(A) = |
| ... czyli gdy A∩B = A ; wtedy: |
| | 3 | |
| | 1 | |
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A) = |
| |
| | 3 | |
Są to DWA SKRAJNE PRZYPADKI
ponieważ P(A∩B) ∊ <0 ; P(A)> (nie może być mniejsze niż 0 i nie może być większa od P(A)
czyli 'mniejszego z prawdopodobieństw' )
| | 1 | | 7 | |
Więc P(AuB) ∊ < |
| ; |
| > |
| | 3 | | 12 | |
24 lut 13:40