Całka
Buni: jak policzyć ∫x ex2 sinx2 dx ? na początku t=x2, i dosatnę 1/2∫etsinet dt. I teraz
przez części, czy za s podstawić et i wyjdzie ∫sinsds?
24 lut 08:41
Mariusz:
t=x
2
dt=2xdt
∫e
tsin{t}dt liczysz przez części
(obojętnie czy będziesz różniczkował funkcję trygonometryczną czy wykładniczą
ale w swoim wyborze powinieneś być konsekwentny)
24 lut 09:25
5-latek : Mariusz
Buni to jest ona

Z bajki
Gumisie
24 lut 09:29
Mariusz:
Przez części wystarczy dwa razy liczyć a następnie całkę którą otrzymamy
przenieść na drugą stronę
Zdarzyło mi się oglądać Gumisie ale to było już lata temu
Co teraz robisz ?
Ja znalazłem jakiś czas temu listę w Pascalu ale brakuje jej kilku przydatnych funkcji
poza tym w funkcjach brakuje sprawdzania przypadków szczególnych
np przypadku gdy chcemy dodać do listy węzeł a nie mamy pamięci na jego utworzenie
a także czy poprawnie zwalniana jest pamięć przy usuwaniu itp
24 lut 10:01
Buni: a jeszcze ∫sin(ln3x)) dx?
24 lut 10:40
Mariusz:
Przez części (całkuj jedynkę , skróci się z pochodną logarytmu)
24 lut 10:44