help!
Wydi: Dane są funkcje liniowe g i h określone wzorami: g(x) = ax + b i h(x) = bx + a.
Wiadomo, że funkcja g jest rosnąca, a funkcja h malejąca.
a) Wyznacz pierwszą współrzędną punktu przecięcia wykresów tych funkcji.
b) Oblicz liczby a i b wiedząc, że wykresy funkcji g i h są prostymi prostopadłymi,
a punkt ich przecięcia leży na osi Ox.
26 gru 22:49
Dag:
a) g(x)= h(x) dla a >0 i b<0
| | a−b | |
ax +b = bx+a => (a −b)x = a −b => x = |
| = 1
|
| | a−b | |
b) a = −
1b −−− z warunku prostopadłości prostych
i P( 1,0) , bo x = 1 z poprzedniego rozwiązania
to: b*1 −
1b=0 /*b , bo b≠0
b
2 −1=0 => b
2=1 => b= 1 v b= −1
to: a= −1 v a = 1
26 gru 23:57
Wydi: dzięki Dag
27 gru 15:29
ChuckG: Jedna z odp odpada, przez to że b<o i a>0 ⇒ a=1 b= −1
1 sty 20:43