pytanie za 1pkt
Damian: Pytanie za 1pkt. Wskaż zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których równanie
x2+y2+mx+1=0 nie jest równaniem okręgu.Może ktoś wytłumaczyć skąd się wziął taki wynik a nie
inny?
A.(−∞;2>
B.(−2;2)
C.<−2;2>
D.(−∞;−2)U(2;∞)
24 lut 01:29
5-latek: Rownanie okregu w postaci ogolnej jest takie
x2+y2−2ax−2by+c=0
Rownanie to przedstawia okrag wtedy i tylko wtedy gdy a2+b2−c>0
24 lut 01:40
Damian: czyli moje m=−2a? i co zrobić jeżeli nie mam −2by tak jak jest w postaci ogólnej?
24 lut 01:44
5-latek : jeśli we wzorz ew postaci ogolnej nie ma −2by to wtedy b=0
24 lut 01:47
Damian: Done! Dziękuje bardzo za poświęcony czas
24 lut 02:00