213
TMS: oblicz całke
Jakim sposobem ?
24 lut 00:30
Bogdan:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
| 1 | | 2x | | −1 | |
| ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| 2 | | x2 | | x2 | |
24 lut 00:33
TMS: nie pojmuje, na 1 linijka to jakaś zasada ?
24 lut 01:06
Bogdan:
tak, ale można i tak:
| | x − 1 | | x | | −1 | | 1 | | −1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ... |
| | x2 | | x2 | | x2 | | x | | x2 | |
24 lut 01:13
24 lut 01:20
TMS: +C
24 lut 01:20
Bogdan:
Tak
24 lut 01:22
TMS: Dziękuje, a mógłbyś mi powiedzieć coś o tym pierwszym wzorze ?
Może kiedyś się przyda.
24 lut 01:24
Bogdan:
| | cosx | | (sinx)' | |
np.: ∫ ctgx dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ln|sinx| + C |
| | sinx | | sinx | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
podstawienie: f(x) = t, f'(x) dx = dt
| | dt | |
= ∫ |
| = ln|t| + C = ln|f(x)| + C |
| | t | |
24 lut 01:33
TMS: dziękuję.
24 lut 01:48
TMS: chyba już rozumiem
24 lut 01:49
Bogdan:
24 lut 01:50
TMS: mam jeszcze jedną
pomoże coś wyciągnięcie y przed nawias ?
czy nie bardzo ?
24 lut 01:53
24 lut 01:58
TMS: i teraz z tymi A B C się bawić czy da się w inny sposób zapisać to aby było możliwe do
całkowania ?
24 lut 02:09
TMS: ?
24 lut 10:05
Jerzy:
Bawić się
24 lut 10:12