Liczba
Kotka: Liczba ((1/(3+ 2√2)−(3+2√2))2 jest równa?
24 lut 00:21
5-latek : | 1 | | 3−2√2 | |
| = |
| = 3−2√2 (po usunieciu niewymierności z mianownika |
| 3+2√2 | | 1 | |
Teraz (3−2
√2−(3+2
√2)
2= zastosuj wzor (a−b)
2 =a
2−2*a*b+b
2
24 lut 00:30
Kotka: Wychodzi mi 2+14
√2 a powinno 32
24 lut 00:51
5-latek: Wiec pokaz jak liczysz
24 lut 00:52
Kotka: =(3−2√2−(3+2√2)2=(3−2√2−9−2*(−3)*(−2√2)+(2√2)2=3−14√2 −9+8=2+14√2
24 lut 00:57
Kotka: Pewnie cos namieszalam
24 lut 00:58
Kotka: Kurcze
24 lut 01:05
5-latek: (3−2
√2)
2= 9−12
√2+8 =17−12
√2
(3+2
√2)
2= 9+12
√2+8= 17+12
√2
2*(3−2
√2)(3+2
√2)= 2*(9−8)=2
(a+b)(a−b)= a
2−b
2
Z tego wychodzi 32
24 lut 01:06
5-latek: Kurcze . Teraz zjadlbym udko
24 lut 01:07
Kotka: O ludzie

tetaz to juz w ogole mi sie w glowie poplatalo

smacznego!
24 lut 01:08
Kotka: Ale dziekuje
24 lut 01:09
5-latek: Korzystamy z ewzoru (a−b)2 =a2−2a*b+b2
nasze a=(3−2√2)2
b=(3+2√2)2
ale (3−2√2)2 rowniez korzystamy z tego wzoru (a−b)2
zeby sie nie mylilo napiszmy inne oznaczenia (x−y)2= x2−2*x*y+y2
wiec (3−2√2)2= 32−2*3*2√2+(2√2)2= 9−12√2+8= 17−12√2
====================================================
Teraz bierzemy (3+2√2)2
korzystamy z ewzoru
(x+y)2= x2+2x*y+y2
=======================
liczymy (3+2√2)2= 32+2*3*2√2+(2√2)2= 9+12√2+8= 17+12√2
============================================================
We wzorze na (a−b)2 jest jeszce 2*a*b
wiec piszsemy 2*(3−2√2)(3+2√2)
Zauwaz e (3−2√2)(3+2√2) to nastepny wzor skoroconego mnozenia (x−y)(x+y)=x2−y2
wiec 2*(32−(2√2)2)= 2*(9−8)=2
Teraz piszsemy caly wzor na a−b)2
((3−2√2)−(3+2√2))2= 17−12√2−2+17+12√2=34−2=?
24 lut 01:24
Kotka: Ty to jestes niesamowity *.* myslalam ze dasz sobie spokoj, o jaaa podziwiam! *.* wszystko juz
rozumiem, ide liczyc, dziekuje bardzo mocno
24 lut 01:28
5-latek: Na zdrowie lap
24 lut 01:36