funkcja kwadratowa
Robert: Musze wyznaczyć współczynniki a,b,c funkcji y= ax
2 + bx + c na podstawie podanych informacji.
Do wykresu fukcji należy punkt (5,5) i funkcja przyjmuje wartość minimalną 1 dla x = 3
ja to zrobiłem tak:
5=a(5−3)
2 + 1 i z tego a = 1 i wszystko się zgadza.
a teraz chce reszte. y= 1(x − 5)
2 + 5
y= x
2 − 10x + 30 i według odpowiedzi to jest źle, więc gdzie
popełniam błąd? Prosze o jakąś wskazówke
23 lut 23:27
yht:
skopałeś to y=1(x−5)2+5
masz przecież dane p=1, q=3 z treści zadania, więc powinno być y=1(x−3)2+1, no nie ?
23 lut 23:30
yht:
* oczywiście p=3, q=1 miało być
23 lut 23:30
Robert: o kurcze, ale ze mnie gapa, hah. no nic, ale bardzo dziękuje za pomoc
23 lut 23:31