zadanie tekstowe
xxxx: W sklepie sa wafle po 8zl i po 12 zl za kg. Sprzedawca chce zrobic mieszanke tych wafli w cenie
11zl/kg. Ile wafli kazdego rodzaju powinien zmieszac aby otrzymac 20 kg mieszanki?
23 lut 21:57
tss: x−masa wafli po 8zł/kg
y−masa wafli po 12zł/kg
x+y=20
...
x=5
y=15
23 lut 22:04
yht:
(x) kg wafli po 8zł + (20−x) kg wafli po 12 zł = (20) kg wafli po 11 zł
x*8 + (20−x)*12 = 20*11
8x + 240−12x = 220
−4x = −20
x = 5
20−x = 20−5 = 15
5 kg wafli po 8 zł, oraz 15 kg wafli po 12 zł
23 lut 22:06
xxxx: Dziekuje
23 lut 22:07