równania macierzowe metoda gaussa
dareck: witam, chciałem tylko zapytać o sposób rozwiązania równania macierzowego metoda gaussa.
Macierz (A) 3x3 * macierz X= Macierz (B) 1x3 + Macierz X
3 4 −3
1 2 −2 * X = [1 2 3] + X
1 4 0
po przekształceniu równania otrzymuje [x y z] * B=[1 2 3]
czy można podstawić macierz [1 2 3] do macierzy B i obliczyć współczynniki za pomocą operacji
elementarnych?
coś jak
3 4 −3 | 1
1 2 −2 | 2
1 4 0 | 3
Proszę tylko o odpowiedź czy jest taka możliwość? czy trzeba obie macierze transponować?
Pozdrawiam
23 lut 21:56
tss: AX=B+X
AX−X=B
(A−I)X=B
(A−I)|B
23 lut 22:00
dareck: w przypadku gdy jest macierz 3x1
1
2
3
to wiem że się tak ilczy że
3 4 −3 | 1
1 2 −2 | 2
1 4 0 | 3
co jesli jest macierz [1 2 3] ? czy też mogę tak zrobić?
23 lut 22:03
tss: Nie da się rozwiązać, ponieważ nie zgodzi się wymiar macierzy. Musi być błąd w zadaniu.
23 lut 22:08
dareck: co jeśli transponuje tą macierz? Czy macierz A też powinienem?
23 lut 22:10
tss: Nie ma do tego powodów. Po prostu jest błąd w zadaniu. Nie można transponować macierzy ot tak
sobie.
23 lut 22:16
dareck: miałem to zadanie na egzaminie na pwr, więc to na pewno nie jest błąd
trudno, coś pokombinuje
23 lut 22:17
tss: Aby mnożenie lewej strony było wykonalne to wymiar X musi wynosić 3x*, gdzie * to zapewne 1.
Aby było możliwe dodanie B do X ich wymiary muszą być jednakowe. Nie ma innej możliwości.
23 lut 22:21
dareck: ja wiem o tym, zgadzam się. Stąd wniosek że na pewno macierz X będzie miała wymiar [x y z].
może w takim razie nie da się tego zrobić metodą gaussa, ale tylko macierzą odwrotną?
23 lut 22:27
tss: W takim wypadku dalej nie zgodzi się wymiar lewej strony równania. Musiałoby być X*A zamiast
A*X. Metoda nie ma tutaj nic do rzeczy.
23 lut 22:35