matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
nie:
Sprawdź, cy podane zależności są tożsamościami trygonometrycznymi.
x
1 + 2cosx + cos2x = 4cosxcos
2
2
1
1
cos(45+x)
π
kπ
−
=
, x≠
+
, k∊C
cos2x
ctg2x
cos(45−x)
4
2
23 lut 21:56
Eta:
x
1/ 1+cos(2x)= 2cos
2
x 1+cosx= 2cos
2
2
x
L= 2cosx+2cos
2
x= 2cosx( 1+cosx)= 2cosx*2cos
2
= ...=P
2
23 lut 21:59