matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czworokat
Nikus:
Dany jest czworokąt ABCD w ktorym: AB=1, kat ABC=kat ACD=90
o
kat CAB= kat DAC=30
o
. Odcinek AD ma dlugosc? 4/3, (2 pierwiastki z 3)/3, 3/4 czy (pierwiastek z 3)/6?
23 lut 21:35
tss:
|AB|
|AC|=
=|AD|cos(30)
cos(30)
|AB|
4
|AD|=
=
(cos(30))
2
3
23 lut 21:56