Oblicz
aga124: HELP Suma (3/(1+ pierwiastek z 2)) +(3/(pierwiastek z 2 + pierwiastek z 3)) + (3/(pierwiastek z
3
+ 2)) jest:
A. Liczba niewymierna
B. Rowna 2
C. Rowna 3
D. Rowna 4
23 lut 21:28
karo: A
23 lut 21:35
karo: Po rozszerzeniu kązdego przez (a+b) lub (a−b) wychodzi 2 pierwiastki z 3 − 3
23 lut 21:37
karo: *4 pierwiastki z 3
23 lut 21:38
karo: * 4 pieriwastki z 3 −3
23 lut 21:38
tss: | | 3*(1−√2) | | 3*(√2−√3) | |
= |
| + |
| + |
| | (1+√2)(1−√2) | | (√2+√3)(√2−√3) | |
=3(
√2−1)+3(
√3−
√2)+3(2−
√3)=3
23 lut 21:44