wielomiany+ciagi
karo: Wielomian W(x)=x3+bx2+cx+d ma trzy pierwiastki, które tworzą ciąg geometryczny o q=3.
Wielomian w punkcie 2 ma wartość 7. Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.
23 lut 21:25
karo: Błagam


Ktoś ma jakiś pomysł, po podstawieniu do wielomianu 2 wychodzi ze 7=8+4b+2c+d czyli
0=1+4b+2c+d ale nw co dalej?
23 lut 21:49
Eta:
Oznaczam pierwiastki zgodnie treścią zadania : k,3k, 9k
i W(2)=7
to (2−k)(2−3k)(2−9k)=7 ⇒ 27k3−78k2+52k−1=0 , w(1)= 0
to k= 1 ⇒ (k−1)(27k2−51k+1) , Δ =.... pozostałe k nie tworzą ciągu geometrycznego
zatem dla k=1
pierwiastkami są x1=1 , x2=3, x3=9
Sprawdzenie: W(x)=(x−1)(x−3)(x−9) to w(2)= 1*(−1)*(−7)= 7 ok
23 lut 21:51
Godzio:
x1 = a
x2 = 3a
x3 = 9a
W(x) = (x − a)(x − 3a)(x − 9a)
W(2) = 7
7 = (2 − a)(2 − 3a)(2 − 9a)
Stąd wyznacz 'a' i właściwie koniec zadania
23 lut 21:51
karo: można zrobić tak, że (x−x1)(x−x2)(x−x3)=(x−x1)(x−3x1)(x−9x1) i po wyliczeniu wychodzi
x3−13x2x1+39x12x−27x13
23 lut 21:55
Eta:
23 lut 21:55
karo: Dziękuje, z mojego też wyszło 1,3,9
23 lut 21:58
Godzio:
Eta może się mylę, ale dlaczego pozostałe k odpadają?
23 lut 21:58
karo: a czemu to z delty nie tworzy geometrycznego?
23 lut 22:04
Eta:
√Δ∊IW wtedy iloczyn trzech liczb niewymiernych nie spełni warunku W(2)= 7
23 lut 22:06
Godzio: Ale to właśnie wychodzi, że dla takich k jest spełniony warunek W(2) = 7

Niezależnie czy delta jest wymierna czy nie
24 lut 15:56