wykres
pawlo392: Jak narysować wykres funkcji f(x)=cos(x−2)
23 lut 21:25
zef: cos−2cosx=−cosx
Nie wiem czy o to chodzi.
23 lut 21:26
zef: Sory, chyba głupoty piszę
23 lut 21:27
zef: To przecież będzie przesunięcie wykresu funkcji cosx o 2 jednostki w prawo
23 lut 21:28
pawlo392: Chyba trzeba bedzie przesunac w prawo ale nie wiem jak.
23 lut 21:28
karo: f(x)=cosx przeksztalcenie o (2,0)
23 lut 21:29
pawlo392: no tak, ale jedna kratka to π/6 a jak interpretowac 2?
23 lut 21:29
karo: 2 w prawo
23 lut 21:29
zef: 4 kratki to ponad 2 więc ja to bym przesunął o jakieś nieco ponad 3 kratki
23 lut 21:30
pawlo392: Może to głupie ale nie rozumiem, jedna kratka to π/6 2 w prawo to dwie kratki?
23 lut 21:31
yht:
2 = 2 → x kratek
z proporcji wyliczasz ilość kratek

0,52 − 1 kratka
2 − x kratek
x = 2*1/0,52 = 2/0,52 ≈ 3,84 czyli prawie 4 kratki
23 lut 21:33
pawlo392: Dzięki

oto mi chodziło
23 lut 21:36