| α | 1+cosα | α | 1−cosα | |||||
Korzystając ze wzorów: |cos | |=√ | , |sin | |=√ | , | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| π | π | |||
oblicz sin | i cos | . | ||
| 12 | 12 |
| π | √3 | |||
cos( | )= | |||
| 6 | 2 |
| π |
| ||||||||||||
cos( | )=√ | ||||||||||||
| 12 | 2 |
| π | 2+√3 | |||
cos( | )=√ | |||
| 12 | 4 |
| π | √2+√3 | |||
cos( | )= | |||
| 12 | 2 |
| π |
| ||||||||||||
sin( | )=√ | ||||||||||||
| 12 | 2 |
| π | 2−√3 | |||
sin( | )=√ | |||
| 12 | 4 |
| π | √2−√3 | |||
sin( | )= | |||
| 12 | 2 |
| π | ||
Ponieważ | jest w I ćwiartce więc obie te funkcje są dodatnie | |
| 12 |