Trojkat
Grodzia: W trójkacie ABC dane sa: wierzcholek A=(9,8), rownanie prostej l: x+2y+5=0 zawierajacej
wysokosc BL oraz rownanie prostej m: 3x+y+5=0 zawierajacej wysokosc CM. Wyznacz rownania
prostych zawierajacych boki trojkata ABC.
23 lut 21:12
tss:

b⊥l
c⊥m
A∊b
A∊c
b: y=2x+b1
8=18+b1
b1=−10
y=2x−10
8=3+b2
b2=5
C=m∩b
−3x−5=2x−10
x=1
y=2x−10=−8
B=l∩n
x=−9
y=2
B∊a ⋀C∊a
y3=a3x+b3
2=a3*(−9)+b3
−8=a3+b3
a3=−1
b3=−7
a: y=−x−7
a: y=−x−7
b: y=2x−10
lub:
a: y+x+7=0
b: y−2x+10=0
c: 3y−x−15=0
23 lut 23:36