pochodne
zef: Macie może jakąś fajną pochodną do policzenia ? Najlepiej bez funkcji i logarytmów ale jakąś z
trudniejszych
23 lut 21:11
zef:
23 lut 21:22
23 lut 21:29
zef: | | −3x2+6x+24 | |
liczyłem na 2 sposoby i wyszło mi |
| |
| | 1−2x+x2 | |
23 lut 21:38
zef: t=x−4
| | ((t)2)'(1−x)−(x−4)2(−1) | |
3* |
| |
| | (1−x)2 | |
| | 2t*t'(1−x)−(x2−8x+16)(−1) | |
3* |
| |
| | 1−2x+x2 | |
| | (2x−8)(1)(1−x)+x2−8x+16 | |
3* |
| |
| | 1−2x+x2 | |
| | 2x−2x2−8+8x+x2−8x+16 | |
3* |
| |
| | 1−2x+x2 | |
Dobrze ?
23 lut 21:43
yht:
jest ok

to teraz masz takie na myślenie:
f(x) = [(x+1)
2−2x−1]
2016
23 lut 21:46
zef: [x
2]
2016
x
4032
4032x
4031 ?
23 lut 21:48
yht:
dobrze

jesteś w liceum ?
23 lut 21:49
zef: tak, 2 klasa, pochodne będę miał za rok
23 lut 21:49
zef: Jakiś jeszcze może fajny przykład znajdziesz ?
23 lut 21:52
yht:
taki jesteś, to masz z treścią, a co
| | x2−3x+2 | |
Udowodnij, że jeśli f(x) = |
| to dla każdej liczby rzeczywistej x≠2 spełniona |
| | 2x−4 | |
jest nierówność f'(x)>0
23 lut 21:53
zef: | (2x−3)(2x−4)−(x2−3x+2)(2) | |
| |
| 4x2−16x+16 | |
| 4x2−8x−6x+12−2x2+6x−4) | |
| |
| 4x2−16x+16 | |
23 lut 21:57
yht:
no nie wiem czym cię moge zagiąć normalnie

Oblicz współczynnik kierunkowy prostej, która jest styczna do wykresu funkcji y=x
3−1 w punkcie
x
0=−4.
23 lut 22:03
zef: Póki co dawałeś jakieś łatwe pochodne

Ale tego zadania nie wiem nawet niestety jak zacząć,
ale domyślam się że będzie trzeba to liczyć z definicji, jedyne co próbowałem to:
y1=y2
x
3−1=ax+b
−64−1=−4a+b
−65=−4a+b
Ale to chyba był zły kierunek myślenia
23 lut 22:07
yht:
ok, to może trochę inaczej. Pewnych rzeczy nie omówiliśmy żeby takie rozwiązywać

a chciałem
obadać − może i to ogarniasz

To na razie zapomnijmy o tym. Wrócimy jeszcze do tego
−−−−
Masz funkcję g(x) = x
2+6x.
Policz g'(x), a potem g'(2), g'(5), g'(1), g'(−6), i na koniec g'(−3). Podaj wyniki
23 lut 22:17
zef: x2+6x
pochodna z tego to:
2x+6
g'(2)=10
g'(5)=16
g'(1)=8
g'(−6)=−6
g'(−3)=0
23 lut 22:18
23 lut 22:21
zef: liczyłem już te wszystkie pochodne do momentu kiedy pojawiły się funkcje trygonometryczne
23 lut 22:22
yht:
dobra.
g'(2)=10
co z tego właściwie wynika ?
że g(x)=x2+6x jest rosnąca dla argumentów z przedziału niedaleko x=2, czyli tak jakby x∊(1.99
, 2.01)
Co więcej, gdyby fragment paraboli x2+6x dla x∊(1.99 , 2.01) przybliżyć linią prostą, to
byłaby to prosta y=ax+b będąca wykresem funkcji rosnącej, oraz jej współczynnik kierunkowy
będzie równy a=10
Wniosek: Współczynnik kierunkowy prostej stycznej do wykresu g(x)=x2+6x w punkcie x0=2 jest
równy a=10
Jaka będzie styczna do wykresu funkcji g(x)=x2+6x w punkcie x0=−3 ?
23 lut 22:26
zef: g(x)=x2+6x
g'(x)=2x+6
g'(−3)=0
a=0 ?
23 lut 22:29
yht:
tak, wobec tego styczna w punkcie x0=−3 jest prostą ....... do osi OX
23 lut 22:30
yht:
uzupełnij
23 lut 22:31
zef: równoległą, tylko jak wyznaczyć równanie tej prostej ?
23 lut 22:31
zef: b=(−3)2+6(−3)
b=9−18
b=−9 ?
23 lut 22:32
yht:
Skorzystaj z tego, że do równania stycznej (o równaniu y=b) należy punkt styczności S=(−3,yS),
który to punkt styczności należy też do paraboli g(x)=x2+6x.
Wniosek ?
23 lut 22:34
yht:
bardzo dobrze

zatem równanie stycznej to y=−9
To teraz wracamy do zadania z x
3−1
23 lut 22:35
zef: Oblicz współczynnik kierunkowy prostej, która jest styczna do wykresu funkcji y=x
3−1 w punkcie
x0=−4.
f(x)=x
3−1
f'(x)=3x
2−1
f'(−4)=47
a=47
y=ax+b
47(−4)+b=(−4)
3−1
−188+b=−64−1
b=123
y=47x+123 Wyszło mi coś takiego ale nie jestem pewny
23 lut 22:39
yht:
f'(x) bez tej −1 na końcu

ale idea dobra, tak sie rozwiązuje takie zadanka
23 lut 22:42
zef: aa faktycznie taką prostą pochodną zawaliłem

, to pewnie dlatego że nie byłem pewien jak
takie coś liczyć
23 lut 22:42
zef: Dziękuję za pomoc rozumiem z tego już dużo więcej, odezwę się jeszcze jutro, jak znajdziesz
czas to możesz mi napisać jakieś fajne zadanka
23 lut 22:43
yht:
pewnie
| | 1 | |
1. Prosta y=ax+b jest styczna do wykresu funkcji g(x) = |
| x4+13x w punkcie x0=−2. Oblicz |
| | 4 | |
wartości współczynników a i b.
| | 1 | |
2. Styczna do wykresu wielomianu W(x) = |
| x3 + px2 + 4x + r w punkcie x0=3 ma równanie |
| | 3 | |
y=−11x+8. Oblicz wartości współczynników p, r.
−−−
Odpowiedzi:
1. a=5, b=−12
2. p=−4, r=−10
23 lut 23:26
zef: g'(x)=x
3+13
g'(−2)=−8+13
g'(−2)=5
y1=y2
y1=5(−2)+b
y1=−10+b
y2=1/4(−2)
4+13(−2)
y2=4+(−26)
y2=−22
y1=y2
−10+b=−22
b=−12
y=5x−12
Zad.2
W(x)=1/3x
3+px
2+4x+r
x
0=3
W'(x)=x
2+2px+4
W'(3)=−11
W'(3)=9+6p+4
9+6p+4+r=−11
6p=−24
p=−4
y1=−11x+8
y2=x
2+2px+4
−11(3)+8=1/3x
3+px
2+4x+r
−33+8=9+(−4)(3)
2+12+r
−25=9+(−36)+12+r
−25=−10+r
r=−10
Jakoś wyszło
24 lut 15:06
zef:
24 lut 18:02
yht:
To teraz spróbuj się zmierzyć z takimi bardziej złożonymi zadankami. Utrwalisz sobie pochodne i
połączysz je z innymi działami
| | 1−x | |
3. Punkt A=(xA, −2) należy do wykresu funkcji g(x)= |
| . Znajdź równanie stycznej do |
| | 1+x | |
wykresu funkcji g(x) w punkcie A.
4. Odległość punktu P=(m, m+1) od początku układu współrzędnych jest równa 5. Punkt P należy do
| | 1 | |
wykresu funkcji g(x)= |
| x3+k. Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji g w punkcie P. |
| | 2 | |
Rozważ wszystkie przypadki.
−−−
Odpowiedzi:
Zad. 3
Zad. 4
| | 27 | | 73 | |
y=24x+93 lub y= |
| x− |
| |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 20:23
zef: x≠−1
−2=−2−4x−2x
2
−2x
2−4x−2+2=0
−2x
2−4x=0
2x
2+4x=0
2x(x+2)=0
x=0 lub x=−2
Hmmm nie wiem co tu dalej robić

A za 2 nawet nie wiem jak się zabrać
24 lut 21:31
yht:
| | −2 | |
Niepotrzebnie rozwiązujesz |
| =−2 (to trzeba by rozwiązać gdyby punkt A należał do |
| | 1+2x+x2 | |
wykresu g'(x), a on należy do g(x))
trzeba zatem rozwiązać g(x)=−2, a nie g'(x)=−2
24 lut 22:36
zef: −2−2x=1−x
−x=3
x=−3
A co dalej ? g'(−3) ?
24 lut 22:41
yht:
dokładnie
24 lut 22:47
zef: b=?
3/2+b=1−x/x+1
3/2+b=4/−2
3/2+b=−2
b=−3,5
A jak z tym zadaniem drugim ?
24 lut 22:52
Metis: f'(3)=−11
24 lut 22:54
zef: hmm ?
24 lut 22:54
yht:
wykorzystaj wzór na długość odcinka o podanych końcach (m,m+1) i (0,0). Miałeś już geometrię
analityczną w szkole ?
24 lut 22:55
zef: geometria jeszcze przede mna
24 lut 22:55
yht:
Metis, my rozmawiamy o zad. 2 (w naszym domyśle to jest zad. 4 a nie 2)
24 lut 22:56
yht:
a to może sobie to daruj jak geometrii nie było

co innego zrobimy zaraz coś podam
24 lut 22:57
yht:
Zad. 5
| | x−1 | |
Napisz równanie stycznych do wykresu funkcji f(x) = |
| i równoległych do prostej o |
| | x+1 | |
równaniu y = 2x + 1 .
Skorzystaj z tego, że proste są równoległe jeśli mają te same współczynniki kierunkowe
24 lut 23:11
zef: a1=a2
2=2
y2=2x+b
x≠−1
f'(x)=x+1−(x−1)1/(x+1)
2
f'(x)=2/(x+1)
2
2/x
2+2x+1=2
2=2x
2+4x+2
2x
2+4x=0
2x(x+2)=0
x=0 lub x=−2
b=−1 lub
−4+b=3
b=7
y=2x+7 lub y=2x−1
?
24 lut 23:20
yht:
gitara, wszystko ok

Zad. 6
| | kx+1 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| o której wiadomo, że f'(−1)=0,2. Wyznacz równanie |
| | x+k | |
| | 1 | |
wszystkich stycznych do wykresu f(x), które są prostopadłe do prostej o równaniu y=− |
| x+9 |
| | 5 | |
Podpowiedź − zacznij od skorzystania z warunku prostopadłości prostych: a1*a2=−1
−−−−
Odp. Szukane styczne to y=5x−14 oraz y=5x−4
24 lut 23:31
zef: Te podpowiedzi takie oczywiste, ja największy mam dylemat czy ta funkcje ktora przetnie sie z 2
funkcja mam brac wlasnie ja czy jej pochodna, tego nie rozumiem. Te zadanie 6 spróbuję jutro
po szkole zrobić jak znajdę czas, na dziś już starczy
24 lut 23:32
yht:
jasne, do jutra

łatwo tutaj znajdziesz wsp. kierunkowy szukanej stycznej, korzystasz więc z tego, że a=f'(x
0)
→ znasz już "a", musisz znaleźć x
0
tak jak to zrobiłeś w zad. 5, rozwiązując równanie
2/x2+2x+1=2
tylko tu pochodna wyjdzie nieładna, bo z "k". Ale "k" obliczysz z warunku f'(−1)=0,2
i dalej idzie tak jak w zad. 5 tylko że będziesz miał 2 przypadki bo wyjdą dwie liczby x
0
24 lut 23:46
zef: a1*a2=−1
−0,2*a2=−1
a2=5
x≠−k
| | k−(kx+1)(1) | |
f'(x)= |
| |
| | (x+k)2 | |
0,2k
2−0,4k+0,2=2k
0,2k
2−2,4k+0,2=0 //*5
k
2−12k+1=0
Δ=144−4
Δ=140
k
1=12−2
√35/2=6−
√35
k
2=12+2
√35/2=6+
√35
1 przypadek:
Czy ja to dobrze robię ?
25 lut 16:00
zef: ref
25 lut 22:23
yht:
wybacz, wczoraj zmęczony byłem i na kompa nawet nie wchodziłem..
co do zadanka no niestety
| | k−(kx+1)(1) | |
f'(x)= |
| masz źle policzoną pochodną  |
| | (x+k)2 | |
i stąd takie brzydkie k
1 k
2 później wychodzą
26 lut 07:18
zef: | | k(x+k)−(kx+1)(x) | |
f'(x)= |
| |
| | (x+k)2 | |
| | kx+k2−kx2+x | |
f'(x)= |
| |
| | x2+2kx+k2 | |
Teraz pochodna się zgadza ?
26 lut 19:56
yht:
niestety nie

na końcu w liczniku masz (kx+1)(x) zamiast (x) powinno być (1)
bo pochodna (x+k)' = (1+0) = (1)
27 lut 08:29
zef: | | (k)(x+k)−(kx+1)(1) | |
f'(x)= |
| |
| | (x+k)2 | |
Teraz powinno być dobrze, tamto pisałem nie do końca trzeźwy

Co dalej z tym trzeba zrobić ?
28 lut 16:56
yht:
Skorzystaj z f'(−1)=0,2 → wyliczysz k,
potem takim samym schematem robisz jak zad. 5 (tylko tam były równoległe, a tu masz
prostopadłe)
28 lut 17:26
zef: f'(−1)=0,2
0,2k
2−0,4k+0,2=k
2−1
k
2−1−0,2k
2+0,4k−0,2=0
0,8k
2+0,4k−1,2=0
8k
2+4k−12=0
Δ=16+384
Δ=400
k
1=−4−20/16=−24/16
k
2=1
Jakoś nie podchodzi mi to zadanie bo znów się zatrzymałem
28 lut 18:00
yht:
pod górkę, ale jest ok
wniosek − które k jest dobre, a które trzeba odrzucić (i dlaczego ?)
28 lut 18:06
zef: trzeba odrzucić k2=1
bo x≠−k
a w tym przypadku było x=−1
28 lut 18:10
yht:
ok
podstawiasz k=−24/16=−3/2
ponieważ styczna ma równanie y=5x+b, to musi być f'(x)=5 → rozwiązujesz
28 lut 18:20
zef: f'(x)=5
5x
2−15x+45/4=−5/4
5x
2−15x+50/4=0
20x
2−60x+50=0
i delta ujemna mi wyszła więc coś pomieszałem.
28 lut 18:27
yht:
u góry bez minusa przy 5/4
28 lut 18:31
kasia: wiem ze to dla ciebie bedzie bardzo proste ale ja mam z tym rozwiazaniem rownania problemy
−pomozesz zef ? 2x(x+1)−2(x2+1)=4(x2−1)−(4x2+2)
28 lut 18:31
zef: 2x2+2x−2x2−2=4x2−4−4x2−2
2x−2=−6
2x=−4
x=−2
28 lut 18:32
zef: Racja

W głowie jedno, piszę drugie..
5x
2−15x+10=0
Δ=225−200
Δ=25
x1=15−5/10=1
x2=15+5/10=2
i to są x
o ?
28 lut 18:34
yht:
dokładnie. szukasz stycznych y=5x+b w tych dwóch punktach x0
28 lut 18:38
zef: 5x+b=kx+1/x+k
dla x
0=1
5+b=1
b=−4
dla x
0=2
10+b=−4
b=−14
Jakoś wyszło ale wolałbym wolniej przechodzić do tych trudniejszych zadań
28 lut 18:41
yht:
wiem, zaszalałem za bardzo

teraz będzie prostsze
28 lut 18:51
yht:
Zad. 7
Dana jest prosta k, o równaniu 16x−y−1=0, oraz prosta l, która jest styczna do wykresu funkcji
| | 2 | |
g(x)= |
| w punkcie x0=2. |
| | x2+1 | |
a) wyznacz równanie prostej l,
b) wyznacz współrzędne punktu przecięcia prostych k,l.
−−−
Odp.
28 lut 18:56
zef: l=ax+b
zał.
x
2+1≠0
x
2≠−1
x∊R
| | (0)(x2+1)−(2)(2x) | |
g'(x)= |
| |
| | (x2+1)2 | |
g'(2)=−8/25
−8/25= współczynnik a
−8/25*2+b=2/5
−16/25+b=2/5
b=10/25+16/25
b=26/25
y=−8/25x+26/25
B)
16x−y−1=0
y=−8/25x+26/25
16x−(−8/25x+26/25)−1=0
16x+8/25x−26/25−1=0
408/25x−51/25=0
408/25x=51/25
408x=51
x=1/8
y=−8/25(1/8)+26/25
y=−8/200+208/200
y=1
(1/8,1)
28 lut 19:07
yht:
Zad. 8
Wykaż, że jeśli a<1, to prosta y=ax+b nie może być styczną do wykresu funkcji y=x(x2+3).
28 lut 19:15
yht:
*a<3 zamiast a<1
28 lut 19:17
zef: y=x3+3x
y'=3x2+3
3x2+3=a
3x2+3<1
3x2<−2 //3
x2<−2/3
x∊R
28 lut 19:20
zef: 3x2+3<3
3x2<0
x2<0
x∊zbioru pustego
28 lut 19:21
zef: na to samo wyszło w tym pierwszym poście x też do zbioru pustego.
28 lut 19:22
mat: y'=3x
2 +3
Xwierz. = 0
f(0)=3
co oznacza, że najmniejszą wartością a może być 3, czyli potwierdziliśmy

Wstawiłem na forum jedno zadanko z prawdopodobieństwa jakbyście mogli tam zajrzeć i spróbować
28 lut 19:22
yht:
na dziś już starczy.. coś zrobimy o krok dalej, odświeżaj temat, jak nie jutro to pojutrze
ruszymy z następnymi zadankami
28 lut 21:54
zef: ref
29 lut 15:04
zef: Ma ktoś może jeszcze jakieś zadanie na dziś z pochodnych ?
29 lut 22:53
zef:
1 mar 17:23
zef:
1 mar 22:32
Jerzy:
Czas na trudniejszą: f(x) = xx
1 mar 23:59
Benny: @
Jerzy może warto dopisać, że a
b=e
blna?
2 mar 09:23
Jerzy:
No to już dopisałeś
2 mar 09:28
Benny:
2 mar 09:37
ods: Nie wiem od czego nawet zacząć

Nie umiem jeszcze tych logarytmow naturalnych.
2 mar 15:47
zef: Jakieś łatwiejsze bym poprosił, albo co z tym zrobić
2 mar 15:48
yht:
Idziemy o krok dalej:
dam ci z rozwiązaniem na początek, żebyś wiedział o co chodzi
Zad. 9
Wyznacz równanie wszystkich stycznych do wykresu funkcji g(x) = −x
3 które przechodzą przez
punkt A=(2,0).
Rozwiązanie:
y=ax+b − szukana styczna
Punkt A=(2,0) należy do stycznej, więc 0=a*2+b czyli 0=2a+b
wyliczamy z tego b
b=−2a
y=ax−2a − szukana styczna
Potem liczymy pochodną
g'(x)=−3x
2
Teraz ważne

!
S = (x
0, −x
03) − punkt styczności, punkt S należy do wykresu g(x) = −x
3 stąd takie ma
współrzędne S=(x
0, −x
03)
Punkt S należy też do stycznej y=ax−2a

a = g'(x
0) → ale x
0 jest nieznane ! trzeba to x
0 wyliczyć
g'(x)=−3x
2 → g'(x
0) = −3x
02
y= −3x
02 * x −2*(−3x
02) → po prostu wstawiasz a=−3x
02 do równania stycznej
Teraz korzystasz z tego, że punkt S=(x
0, −x
03) należy do stycznej y= −3x
02 * x
−2*(−3x
02)
−x
03 = −3x
02 * x
0 − 2*(−3x
02) − rozwiązujesz równanie z niewiadoma x
0
−x
03 = −3x
03 + 6x
02
2x
03 − 6x
02 = 0
2x
02(x
0−3)=0
x
0=0 lub x
0=3
będą dwie styczne
wstawiasz x
0=0 do a = g'(x
0)
a=g'(0) = −3*0
2 = 0
a = 0
wstawiasz a=0 do równania szukanej stycznej czyli y=ax−2a
y=0*x−2*0
y=0 − szukana styczna − nr 1
teraz to samo dla x
0=3
a=g'(3) = −3*3
2 = −27
a = −27
y=−27x−2*(−27)
y=−27x+54 − szukana styczna nr 2
Odp. Szukanymi stycznymi są: y=0 oraz y=−27x+54
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Spróbuj rozwiązać:
Zad. 10
Wyznacz równania wszystkich stycznych do wykresu funkcji g(x) = x
3+1 które przechodzą przez
punkt A = (4,1)
Odp. y=1 oraz y=108x−431
2 mar 15:52
zef: g(x)=x3+1 A=(4,1)
y=ax+b
1=4a+b
b=1−4a
y=ax+1−4a
g'(x)=3x2
S=(x0,x03)
b=1−4(3x2)
b=1−12x2
Hmm nie wiem co dalej i czy jest dobrze
2 mar 16:02
yht:
S=(x0,x03+1), ze względu na wzór g(x) = x3+1
(Gdyby było g(x)=5x4+4x+1, to wtedy S=(x0, 5x04+4x0+1) )
Nie rób b=1−4(3x2), zamiast tego policz a=g'(x0) → tak jak to było w zad. 9
i wstaw policzone a do równania stycznej y=ax+1−4a
następnie skorzystaj z tego że punkt S=(x0,x03+1) należy do stycznej, dostaniesz w ten
sposob równanie z jedna niewiadoma x0
2 mar 17:27