Okrąg
MysteriousCore: Wykaż, że jeśli a≠b to równanie x2+y2+ax+by+ab/2=0 jest równaniem okręgu.Wyznacz współrzędne
środka oraz długość promienia tego okręgu.
23 lut 20:59
Godzio:
| | a | | a2 | | b | | b2 | | ab | |
(x − |
| )2 − |
| + (y − |
| )2 − |
| + |
| = 0 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | a | | b | | a2 − 2ab + b2 | |
(x − |
| )2 + (y − |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | a | | b | | a − b | |
(x − |
| )2 + (y − |
| )2 =( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a − b | |
Ponieważ a ≠ b to ( |
| )2 > 0, zatem równanie przedstawia równanie okręgu |
| | 2 | |
| | a | | b | | |a − b| | |
o środku ( |
| , |
| ) i promieniu |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
23 lut 21:03
MysteriousCore: a przypadkiem w nawiasach w okręgu nie powinno być plusów? bo tak to mamy −ax z pierwszego i
−by z drugiego.
23 lut 21:07
Godzio:
Powinny być
23 lut 21:08
Godzio: Ale tylko w nawiasach, reszta bez zmian.
23 lut 21:08
MysteriousCore: Ok dzięki, czyli wszystko się zgodziło bo nie wiedziałem jak tylko końcówkę udowodnić
23 lut 21:08
===:
| | a2 | | a2 | | b2 | | b2 | | ab | |
x2+ax+ |
| − |
| +y2+by+ |
| − |
| + |
| =0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | a | | b | | a2 | | ab | | b2 | |
(x+ |
| )2+(y+ |
| )2= |
| − |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
i wszystko jasne
23 lut 21:09