Bardzo proszę o szybką pomoc, funkcja kwadratowa
Igor: | ⎧ | x=−x2 −4x −3, jeśli xe(−∞,−1) | |
| ⎨ | y=x2−1, xe<−1;1) |
|
| ⎩ | z=−x2+4x−3, jeśli xe (1,+∞) | |
Jak to narysować?
23 lut 20:52
zef: sprawdzasz współczynnik kierunkowy żeby wiedzieć czy parabola skierowana w dół czy w górę i z
każdego przedziału bierzesz jakieś 2 punkty i jak chcesz żeby funkcja była dokładnie
narysowana oblicz jeszcze p i żeby mieć wierzchołek. Na koniec rysujesz tą funkcję w podanych
przedziałach.
23 lut 20:58
Igor: W (x i z) mam −x a w (y = x). Czyli z którego mam wybrać?
23 lut 21:00
zef: hmmm ale co ty chcesz wybierać ? Masz przykładowo funkcję y=x2−1 dla x∊<−1;1) to weź z tego
przedziału jakieś 2 punkty np. −1 i 0 obliczysz wartość dla tych iksów i oblicz jeszcze
najlepiej współrzędne wierzchołka paraboli tej funkcji.
23 lut 21:02
Godzio:

Ja proponuje coś takiego, narysuj 3 całe parabole na różnych wykresach, i narysuj
proste pionowe tam gdzie są punkty podziału i to co zostało "wycięte" z każdej paraboli
przerysuj na jeden osobny wykres
23 lut 21:06
Igor: A jak z x2−1 narysować funkcje?
23 lut 21:17
zef: parabola ramionami do góry miejsca zerowa to 1 lub −1 czyli wierzchołek będzie dla x=0
W=(0,−1)
23 lut 21:18
Igor: A to jest funkcja kwadratowa czy liniowa czy połączone obie?
23 lut 21:45
zef: to są funkcje kwadratowe bo masz "x2"
23 lut 21:46
Igor: No tak głupie pytanie.
Q wychodzi mi −2/−4 = 1/2 a na wykresach robionych przez wolphram wychodzi że q jest 1.
Nie wiem co źle robię bo trochę głupi xd.
23 lut 21:49
Igor: A dobra normalną delte się bierze xd ,przepraszam za kolejne głupie pytanie xd.
23 lut 21:50
Igor: No mam te wszystkie wykresy ale kompletnie nie wiem co dalej.
23 lut 21:56
Igor: A dobra już zrobiłem dzięki programowi, dziękuje wam obu za pomoc

.
23 lut 22:00
zef:
23 lut 22:00