Przygotowanie do matury #34
The City:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania?
Moje obliczenia:
m−3 = x(x−m)
x
2 − mx + (−m +3)
Δ = (−m)
2 −4(−m+3) = m
2 + 4m − 12 > 0 → m∊(−
∞;−6)u(2;
∞)
W odpowiedziach mam tak: m∊(−
∞;−6)u(2;3)u(3;
∞)
Pytanie zatem:
1) Czy trójka zwyczajnie została wyznaczona z licznika? Wówczas wychodzi 0 = x, a więc 1
rozwiązanie..
2) Czy tutaj określa się jakoś dziedzinę ze względu na mianownik? Coś typu x≠m?
Z góry dzięki
23 lut 20:47
Godzio:
Oczywiście, że się określa

D = R \ { m }
f(x) = x
2 − mx − m + 3
f(m) ≠ 0 ⇒ m
2 − m
2 − m + 3 ≠ 0
23 lut 20:53
zef: w tym że f(m)≠0 podstawiłeś zamiast w miejsce iksa m ?
23 lut 20:54
Godzio:
Pytanie 1.
Nie trzeba nic takiego rozpatrywać, to powinno samo wyjść (w tym wypadku z tego co napisałem
wyżej)
23 lut 20:55
Godzio:
Tak.
23 lut 20:55
The City:
Dzięki
23 lut 20:57
The City:
Właściwie, to dlaczego f(m)≠0?
23 lut 21:04
Godzio:
Ponieważ x = m nie należy do dziedziny to nie może być rozwiązaniem.
23 lut 21:07
The City:
Nie rozumiem..
23 lut 21:10
Godzio:
Z początku równania wiemy, że x ≠ m (bo dla x = m mianownik się zeruje)
Mając na końcu równanie x2 − mx − m + 3 = 0
mamy jakieś rozwiązania x1 i x2, a rozwiązanie to taki x, dla którego
funkcja f(x) = x2 − mx − m + 3 jest równa 0.
Ponieważ x ≠ m to żadne z rozwiązań nie może być równe m. A skoro rozwiązanie
nie może być równe m to i funkcja dla x = m nie może się zerować.
Teraz jasne?
23 lut 21:14
The City:
Jasne jak słońce!

dzięki
23 lut 21:17