Monotoniczność ciągu, silnia.
Kamil: Cześć, mam problem z zadaniem.
| | (n+1)!+n! | |
Zbadaj monotoniczność ciągu: an= |
| |
| | (n+1)!+n! | |
Domyślam się, że trzeba wykonać działanie: a
n+1−a
n, ale mam problem z prawidłowym
rozpisaniem silni, a właściwie to nie wiem jak się do tego zabrać.
23 lut 20:38
yyhy: Dobze przepisałeś?
Licznik=Mianownik => an=1
23 lut 20:49
Kamil: Właśnie w tym problem, że tak. Zatem błąd w treści? Czy może chodziło o pokazanie, że jest to
ciąg stały skoro an+1=an?
23 lut 20:53
yyhy: no tak,w takim przypakdu jest stału

Gdyby jednak np w liczniku było (n+1)! tylko
to by trzeba zrobić tak
| | (n+1)!+n! | | n!(n+1)+n! | |
an= |
| = |
| |
| | (n+1)! | | n!(n+1) | |
| | n![(n+1)+1] | | n+2 | |
= |
| = |
| |
| | n!(n+1) | | n+1 | |
23 lut 20:55
yyhy: taki generalny sposób jak "skrócić silnie"
(n+1)!=1*2*...*n*(n+1)=n!(n+1) ..
23 lut 20:59
Kamil: Wielkie dzięki
23 lut 21:12