oblicz wielkość kapitału............
Krysia: kapitał w wysokości 800zł.został złożony w banku oferującym kapitalizację miesięczną.Oblicz
wielkość kapitału po roku,jeśli przez 6 pierwszych miesięcy roczna stopa procentowa wynosiła :
a)6%,a przez 6 pozostałych miesięcy −3% b)3%,a przez 6 pozostałych miesięcy −6%
26 gru 20:05
Dag:
a) 800*3%= 24zł −− odsetki za pół roku
r−m po pół roku: Kapitał = 824 zł
po następnym pół roku
824 *1,5%=12, 36 zł −−− odsetki
r−m po pół roku: kapitał= 836,36 zł
to po roku:
836,36 + 24 = 860, 36 zł
b) podobnie
26 gru 20:54
Dag:
Przepraszam , niedoczytane ...,że "kapitalizacja miesięczna"
poprawiam:
a) p= 3:6 = 0,5%= 0,005
po pół roku: 800(1+0,005)6 = 800*1,030377= 824, 30 zł
po następnym pół roku: 1,5%: 6=0,0025
824,30( 1 + 0,0025)6 = 824,30 *1,015094=836,74 zł
R−m po roku: 836,74 + 24,30= 861,04 zł
26 gru 21:08