monotoniczność i eksterema lokalne
jjkl: Cześć, mam problem z zadaniem. Mam znaleźć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne
funkcji. Wzór funkcji to: 2x
5−5x
4−80x
3+4
wyliczyłem że pochodna= 10x
4−20x
3−240x
2
10x
4−20x
3−240x
2=0 /:10
x
4−2x
3−24x
2=0
I teraz takie pytanie czy wystarczy że wyciągnę x
2 przed nawias i podzielę obustronnie przez
x
2
x
2(x
2−2x−24)=0 /:x
2
Z resztą sobie poradzę tylko nie wiem czy taki myk jest dobry z tym kwadratem?
23 lut 20:19
Jerzy:
Tak nie można.... x = 0 lub nawias = 0
23 lut 20:28
jjkl: tak czułem, a czy jeśli x2 jest zawsze dodatnie to nie mogę go po prostu pominąć bo w badaniu
znaku pochodnej nic nie wnosi? Powiem szczerze nie wiem za bardzo jak sobie z tym wielomianem
poradzić.
23 lut 20:32
Jerzy:
x2 może być równe 0 i dlatego nie możesz dzielić
szukasz miejsc zerowych pochodnej..jedno już masz: x = 0
23 lut 20:36
jjkl: no tak chyba już czaje. Rozumiem, że pozostałe miejsca zerowe wyliczam z delty i potem rysuje
wykres,w tym wypadku krotność x2 jest parzysta a pozostały wielomian ma krotność nieparzystą?
23 lut 20:43
Jerzy:
Tu gdzie pochodns sie zeruje moga byc ekstrema , sa tam, gdzie pochodna zmienia znak
23 lut 21:34