asd
olekturbo:

Co robię źle?
Z punktu P należącego do boku AB trójkąta równobocznego ABC poprowadzono półprostą dzielącą
trójkąt na dwie figury o równych polach. Oblicz tangens kąta, jaki tworzy ta półprosta z
odcinkiem AP, jeśli |AP| : |PB| = 3
H = 4x
√3/2 = 2x
√3
23 lut 19:53
olekturbo: ref
23 lut 20:12
Metis: A jaka jest odpowiedz?
23 lut 20:13
olekturbo: Nie wiem
23 lut 20:16
olekturbo: Do domu dostałem.
23 lut 20:16
Godzio:
Trójkąty nie są podobne, skąd ten wniosek?
23 lut 20:40
olekturbo: Hm. Racja. Sprobuje z pola. Bo pewnie pole małego trójkąta równa się połowie dużego.
23 lut 20:43
Godzio:
| | (4x)2√3 | |
P1 + P2 = |
| = 4x2√3 oraz P1 = P2 |
| | 4 | |
2P
2 = 4x
2√3 ⇒ P
2 = 2x
2√3
| | 1 | |
P2 = |
| * 3x * y * sin60o = 2x2√3 |
| | 2 | |
| 3 | | √3 | | 8 | |
| xy * |
| = 2x2√3 ⇒ y = |
| x |
| 2 | | 2 | | 3 | |
β = 90
o − α
Z twierdzenia sinusów:
| 3x | | y | | 3x | | | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| sinβ | | sinα | | sin(90o − α) | | sinα | |
| 3 | | | | sinα | | 8 | | 8 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ tgα = |
| |
| cosα | | sinα | | cosα | | 9 | | 9 | |
23 lut 20:49
Eta:
| | 1 | |
Z treści zadania : P(APD)= |
| P(ABC) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | (4x)2√3 | |
to: |
| * 3x*k√3= |
| * |
| ⇒ 3√3kx= 4x2√3 /: x>0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 5 | |
|EP|= 3x−k ⇒ |EP|= |
| k i |ED|= k√3 |
| | 4 | |
23 lut 21:05
Godzio: Wygląda na to, że sknociłem i nawet widzę co.
Nie wiem skąd mi się wzięło, że β = 90
o − α
23 lut 21:10
Godzio:
Ety sposób łatwiejszy więc już nie poprawiam, mogę tylko dodać, że u mnie
β = 120o − α, trzeba rozwinąć ze wzoru i sin(120o − α) i mamy układ równań:
twierdzenie sinusów + jedynka trygonometryczna, stąd się wyznaczy to co trzeba.
23 lut 21:12
Metis: A skąd równoległość PD i BC ?
23 lut 21:15
Eta:
Metis tam nie ma równoległości !
23 lut 21:22
Metis: No właśnie
23 lut 21:23
Eta:
Nawet i na moim rysunku ( jakbyś dobrze popatrzył

PD nie jest równoległe do BC
23 lut 21:25
Metis: Wzrok już nie ten sam co kiedyś
23 lut 21:33