matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi - szereg podstawowych zadań
cantfeelmyface:
Mam poważny problem z tymi zadaniami:
https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/12715360_970558973028835_2485739880058350760_n.jpg?oh=66db69a01f02cbdea6dbe2b489328654&oe=576D578B
Byłabym wdzięczna za chociaż jedno poprawnie rozwiązane zadanie, to bardzo ważne. Z góry dziękuję
23 lut 19:35
Janek191:
z.2 b
n
= 2 n
2
− 9 n − 11 = 7 2 n
2
− 9 n − 18 = 0 Δ = 81 − 4*2*(−18) = 81 + 144 = 225
√
Δ
= 15
9 + 15
n =
= 6
4
a
6
= 7 ======
23 lut 20:08
Janek191:
z.3 a
n
= 4 n − 5 < 89 4 n < 94 n < 23,5 n = 23 Odp. 23 =======
23 lut 20:16