Całka
Benny: | | dx | |
∫ |
| Nie chce podstawieniem Eulera, bo wydaje mi się że można to zrobić |
| | x*√x2+4x−4 | |
inaczej i szybciej. Próbowałem do postaci kanonicznej, ale nic ładnego nie było. Jakiś pomysł
na ładne podstawienie?
23 lut 19:09
Benny:
23 lut 20:32
Benny: Ktoś podrzuci jakieś ładne podstawienie?
23 lut 21:57
jc:
x √x2+4x−4}= x2 √ 1 + 4/x − 4/x2 = x2 √ 2−(1−2/x)2 =
=x2 √2 √1− (1/√2 − √2/x)2
Podstawiamy sin t= 1/√2 − √2/x, cos t dt = − √2/x2 dx
∫ ... = − (1/2) ∫ 1 dt = − 1/t = (1/2) arcsin (1/√2 − √2/x)
24 lut 00:20
jc: To jest postać kanoniczna, a podstawienie nie jest ładne

Inczej nie potrafię.
24 lut 00:21
jc: Trzy minusy oczywiście błedne, a koniec przypadkowo dobry.
24 lut 00:49
Mariusz:
Akurat do tej całki podstawienie Eulera dobrze pasuje (to pierwsze )
Spróbuj policzyć to wg amerykańców to zobaczysz że Euler szybszy
i nie będziesz miał ułamków pod pierwiastkiem
24 lut 02:47
Benny: | | 1 | |
Ok znalazłem inne podstawienie tj. x= |
| . Dzięki jc zawsze to jeden sposób więcej  |
| | t | |
24 lut 09:04
Mariusz:
Amerykańcy liczą to w ten sposób
x
2+4x−4=x
2+4x+4−8
x
2+4x−4=(x+2)
2−8
x+2=
√8sec(θ)
dx=
√8sec(θ)tan(θ)dθ
x=
√8sec(θ)−2
√(x+2)2−8=
√8sec2(θ)−8=
√8√sec2(θ)−1=
√8tan(θ) //tutaj potrzebne jest założenie
| | √8sec(θ)tan(θ)dθ | |
∫ |
| |
| | (√8sec(θ)−2)√8tan(θ) | |
| 1 | | sec(θ)(√2sec(θ)+1) | |
| ∫ |
| |
| 2 | | 2sec2(θ)−1 | |
| | 1 | | √2sec2(θ) | | 1 | | sec(θ) | |
= |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| dθ |
| | 2 | | 2tan2(θ)+1 | | 2 | | 2sec2(θ)−1 | |
| | 1 | cos2(θ) | |
∫ |
|
| dθ |
| | cos(θ) | 1+sin2(θ) | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| arctan(√2tan(θ))+ |
| arctan(sin(θ))+C |
| | 2 | | 2 | |
Aby wrócić z podstawieniem używają trójkąta prostokątnego
24 lut 10:28